"Σχολείο της φύσης και των χρωμάτων"

Σχολείο της φύσης και των χρωμάτων.
Φουρφουράς Ρεθύμνου.
 
Σε αυτό το μικρό χωριό του ορεινού Ρεθύμνου, τον Φουρφουρά, οι γιοί και οι κόρες των 560 μόλις κατοίκων έχουν την τύχη να εκπαιδεύονται από έναν άνθρωπο που αγαπάει και τιμά το επάγγελμα του ανάγοντας το σε λειτούργημα.
Ο Άγγελος Πατσιάς, διορίστηκε στην άκρη του πουθενά, αλλά αντί να απογοητευτεί, αποφάσισε να πειραματιστεί με τον καλύτερο και τον πιο ευφάνταστο τρόπο, παρασύροντας στο όνειρο του, τους εκκολαπτόμενους μαθητές του. Χωρίς καμία επιδότηση, αλλά με πολύ προσωπικό κόπο και προσπάθεια.

Κόντρα στις ανεπάρκειες του ελληνικού κράτους και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία σε εθνικό επίπεδο, δημιούργησε το "Σχολείο της φύσης και των χρωμάτων", που ακολουθεί το δικό του εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας.
Οι μαθητές του μαθαίνουν να τραγουδούν, να απαγγέλλουν ποίηση, να παίζουν θέατρο, να χορεύουν, να συναγωνίζονται σε "μάχες χορευτικών συγκροτημάτων", να καλλιεργούν τα δικά τους μποστάνια και να αγαπούν τη φύση. Ακολούθησαν μαθήματα γαλλικών μέσω skype, μαθήματα σε σκηνές στη φύση, διαδραστικές διδασκαλίες με σχολεία από όλη την Ελλάδα. Κοινώς, η τεχνολογία και η αυτοοργάνωση στην υπηρεσία της αληθινής μάθησης.
Ένα από τα επιτεύγματα του Άγγελου μάλιστα, είναι το "Φουρφουράς Web TV", το οποίο στην ουσία εισάγει τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινή ζωή των μαθητών του. Στην ουσία, αποτελεί έναν δίαυλο  επαφής και επικοινωνίας των παιδιών με την υπόλοιπη Κρήτη και με την Ελλάδα. Ο ίδιος λέει ότι "τα παιδιά μέσα από αυτή τη διαδικασία γίνονται ρεπόρτερ, ανοίγονται, αποκτούν φωνή".
Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του δασκάλου, είναι και ο "Ορεινός Αγροτικός Συνεταιρισμός" που έχει φτιάξει μαζί με άλλα σχολεία της Κρήτης, μέσω του οποίου οι μαθητές πωλούν τα προϊόντα που μόνοι τους παράγουν για να εξασφαλίζουν χρήματα για τις ανάγκες των απομονωμένων σχολείων της Κρήτης. Αξίζει πολλά μπράβο η προσπάθεια του Άγγελου Πατσιά, μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλοι δάσκαλοι το παράδειγμα του!!!!
Αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε και  το "Φουρφουράς Web TV".
 


 Υλικό απο www.news247.gr & απο blue magazine by aegean airlines

Comments

Popular posts from this blog

Κνωσσός

Η ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ - ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI