Η ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ - ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI




Ταυτότητα
Η Αποστολή ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI  είναι καινοτόμος, εθελοντική, μη επιχορηγούμενη  πρωτοβουλία, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης του Πανεπιστημίου των Ορέων, μέλους του Mountain Partnership - Food and Agriculture Organization of the United Nations.
Βασικό της όραμα είναι η διάσωση, αναβίωση και ενεργός επαναφορά της ιερής τέχνης της Υφαντικής στην Κρήτη. 
Για το σκοπό αυτό υλοποιεί δράσεις σε πρακτικό, συναισθηματικό, αξιακό επίπεδο. Στο πλαίσιο των  διαδραστικών αυτών ενεργειών υλοποιούνται επιτόπιες επισκέψεις στις «τελευταίες» υφάντριες του νησιού, συζητήσεις, υλικό που μαγνητοσκοπείται σε μορφή πλέον λαογραφικής συλλογής, ανεκτίμητης αξίας, αποτύπωση των αφηγήσεων καθώς και συλλογή των ιστορικών υφαντών ,που διατηρούνται  αλώβητες στις κασέλες των κρητικών σπιτιών.
Η ομάδα της Αποστολης εμπνέει τους ανθρώπους  του ιερού τόπου της Κρήτης, να ξαναβρούν το  νήμα της πανάρχαιας αυτής τέχνης, στοιχείο  που συνενώνει τους ανθρώπους με τον εαυτό τους, τους συνανθρώπους τους και τη φύση, όχι μόνο τοπικά αλλά και παγκόσμια.
Ομάδα
Η ομάδα της Αποστολής ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI  υποστηρίζεται  από λαϊκές υφάντριες όλης της Κρήτης αλλά και ανθρώπους μυημένους στην πανάρχαια ιερή τέχνη της υφαντικής, πολλούς ωστόσο εθελοντές που εμπνέονται από το όραμα της Αποστολής.
Πλαισιώνεται και καθοδηγείται από προσωπικότητες, διεθνούς εμβέλειας, της Επιστήμης και της Τέχνης διεθνώς, με επικεφαλής την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Πολύτιμοι αρωγοί είναι καθηγητές του πανεπιστημίου Κρήτης και άλλων Πανεπιστημίων της Ελλάδος και του εξωτερικού, το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη, Λύκεια Ελληνίδων της Ελλάδος, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, τα Σχολεία της Κρήτηςτο Ευρωπαϊκό Σχολείο. Η Αποστολή συνδέεται  και αλληλεπιδρά με σημαντικές προσωπικότητες με μεγάλο κοινωνικό έργο από την Ινδία, την Περσία, την Παλαιστίνη. Εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής είναι η κ. Βαρβάρα Τερζάκη- Παλλήκαρη.
Φιλοσοφία
Η φιλοσοφία  της Αποστολής ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI  είναι πολυεπίπεδη και σαφώς δεν εξαντλείται στην απλή αναζήτηση μιας τέχνης που έχει εγκαταλειφθεί και τείνει να ξεχαστεί. 
Επιδιώκεται η επανεκτίμηση της ιερής τέχνης της Υφαντικής, η ευαισθητοποίηση αναφορικά με την αξία αυτής σε όλες τις διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης και η επαναφορά της σε δημιουργικό και παραγωγικό επίπεδο.
Οι δρόμοι του νήματος-νοήματος  δίνουν τη δυνατότητα θεώρησης του «απείρως εκτατού», ως αντίσταση και βεβαιότητα, ως πολιτική πράξη τοπική και παγκόσμια.
Στόχοι-Προοπτικές
Κύριος στόχος της Αποστολής ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI είναι η αναβίωση ,η διδαχή και η διάδοση της ιερής υφαντικής τέχνης, από τους  τελευταίους μυημένους σε αυτή, στην νέα γενιά και η δημιουργία οικονομίας μικρής κλίμακας μεγάλης αξίας.
Η σύσταση νέων μορφών οικοτεχνικής παραγωγής και  η επαναλειτουργία 100 αργαλειών στα σπίτια της Κρήτης  που αποσκοπούν στη μοναδική, επώνυμη  παραγωγή αριθμημένων  Υφαντικών καλλιτεχνημάτων με τα πανάρχαια μοτίβα και την αυθεντική  κρητική τεχνική του χειροποίητου.
Παράλληλοι στόχοι είναι η συνέχιση της ευαισθητοποίησης των μαθητών μέσω Καινοτόμων διδακτικών παρεμβάσεων στα σχολεία όλων των βαθμίδων της Κρήτης και η έμπνευση-εκμάθηση της «τέχνης και του πολιτισμού του αργαστηριού».
Η παρέμβαση στην τοπική κοινωνία της Κρήτης με την δημιουργία Κοσμητειών-Εστιών Υφαντικής και  η  ζωντανή-διαδραστική συναισθηματική και αξιακή επανασύνδεση με την τελετουργία και  τα  μοναδικά καλλιτεχνήματα  του αργαλειού και τελικά η δημιουργική ενσωμάτωση του στο σύγχρονο  τρόπο ζωής.
Η συμ-μετοχή του τοπικού και παγκόσμιου ανθρώπινου δυναμικού στην αξία του εθελοντισμού και η ενεργοποίηση και η αντίσταση  μέσω της ύφανσης στη φθοροποιό βιωμένη πραγματικότητα του μιμητισμού και της ομογενοποίησης.

Πηγή: www.panoreon.gr

Comments

Popular posts from this blog

Κνωσσός