Κνωσσός
Κνωσσός
Γνωρίζετε ότι:
- Κατέχει την δεύτερη θέση, μετά την Ακρόπολη στην προσέλκυση επισκεπτών.
- Απέχει μόλις 5 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου
- Σύμφωνα με τη μυθολογία, βασιλιάς και κυρίαρχος της Κνωσού ήταν ο Μίνωας, ο οποίος γεννήθηκε από την ένωση του Δία και της Ευρώπης.
- Η γυναίκα του Μίνωα, η Πασιφάη, γέννησε ένα ανθρωπόμορφο τέρας, τον Μινώταυρο. Ο Μινώταυρος ήταν φυλακισμένος σε έναν υπόγειο λαβύρινθο, τον οποίο κατασκεύασε ο Δαίδαλος.
- Νεαροί άνδρες και γυναίκες από την Αθήνα, προσφέρονταν στον Μινώταυρο ως ανθρωποθυσία, μέχρι την ημέρα όπου κατέφτασε ο Θησέας, ο οποίος με τη βοήθεια της Αριάδνης (κόρης του βασιλιά Μίνωα) κατάφερε να σκοτώσει το τέρας αυτό.
- Η λέξη λαβύρινθος προέρχεται από τη λέξη «λάβρυς» που σημαίνει διπλός πέλεκυς, το ιερότερο σύμβολο του μινωικού πολιτισμού. Αυτό το ισχυρό σύμβολο το συναντούμε παντού χαραγμένο ή ζωγραφισμένο σε βάζα, σφραγίδες, λάρνακες, τοιχογραφίες κλπ.
- Εκείνος που ανακάλυψε πρώτος τμήμα του ανακτόρου το 1878 είχε κατά σύμπτωση το ίδιο όνομα με τον βασιλιά της Κνωσού. Ονομαζόταν Μίνως Καλοκαιρινός.
- Ακολούθησαν οι ανασκαφές που διεξήγαγε ο Αγγλος Sir Άρθουρ Έβανς (1900-1913 και 1922-1930) και που αποκάλυψαν ολόκληρο το ανάκτορο.
- Η Κνωσός κατοικείθηκε από την 7η χιλιετηρίδα π.Χ.
-
Το ανάκτορο ήταν πενταόροφο, διέθετε πάνω από 1.000 δωμάτια και κάλυπτε έκταση 20.000 τ.μ.
Γύρω από αυτό απλωνόταν μια πόλη 100.000 κατοίκων. - Από τη Βόρεια Είσοδο γινόταν η επικοινωνία με το λιμάνι της Κνωσού.
- Τα πολυάριθμα, εξαιρετικής τέχνης, ευρήματα από το ανάκτορο, φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
- Αξιοθαύμαστα είναι τα χρυσά κοσμήματα που βρέθηκαν σε μινωικές νεκροπόλεις, οι καθρέπτες με τις ελεφάντινες λαβές, τα τσιμπιδάκια για τα φρύδια, οι ελεφάντινες κτένες καθώς και τα ξίφη με τις χρυσές λαβές.

Επιβλητικές στέκονται οι θεές των Μινωιτών, οι περίφημες "θεές των όφεων" καθώς κρατούν φίδια στα χέρια τους κι είναι ντυμένες με την παραδοσιακή μινωική ενδυμασία.
Πηγή: Αρχαιολογίκό μουσείο Ηρακλείου &
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%8C%CF%82
Comments
Post a Comment